Cykling

Med Jädraås som utgångspunkt så kan du cykla på hundratals kilometer mountainbikeleder

Cykla i jädraås

Upplev Gästriklands naturliga cykelleder

Med Jädraås som utgångspunkt så kan du cykla på hundratals kilometer mountainbikeleder i närområdet.

Som initiativtagare till projektet Biking Gästrikland så skapade vi bland annat Jädraås Bike Arena som invigdes i juni 2022, samt transitleder mellan Jädraås och Kungsberget (vidare till Högbo), mellan Jädraås och Brattfors (vidare till Högbo eller Ockelbo) och mellan Jädraås och Åmot (beräknas färdigställas under 2023).

Jädraås Bike Arena har startpunkt vid STF Jädraås Herrgård och erbjuder åtta stycken väl skyltade MTB-slingor och två gravelslingor (grusväg). Slingorna har varierade längder från ca 3 km till ca 30 km och slingrar sig fram mellan olika typer av terräng.

I samarbete med Högbo MTB Arena kan vi dessutom erbjuda ”Ante” – en riktigt fin långslinga på drygt 80 km och har man åkt sig mätt på Jädraås slingor finns det fler att upptäcka i närområdet Järbo eller i Åmot.

pssst...

Vi är glada över att ha blivit omnämnda som sommarens bubblare av Happy Ride.se.
Jädraås Bike Arena är ett av 10 svenska smultronställen för mountainbike!

upplev gästriklands cykelleder

En unik cykelupplevelse på befintliga naturstigar och leder

Jädraås Bike Arena är helt byggt på befintliga naturstigar och leder, det är allt ifrån djurstigar och stigar som människor gått i århundraden till leder som under vintertid sedan 1970-talet används av skotrar. Vi har lagt ner många 100-tals timmar för att kartlägga dessa stigar och leder och för att koppla ihop dom till riktigt skön cykling med bra flyt.

Vi är nöjda först när de kan kallas ”flowiga” 😊 det är vårt interna högsta betyg och det är satt med utgångspunkt i att alla som cyklar hos oss ska få en riktigt härlig känsla och en önskan om mer när man åker på Jädraås Bike Arena. Vi är nog lite ”old school” när det gäller gäller våra slingor, vi vill att det ska vara äkta och på naturens villkor, såsom MTB var ifrån början. Det tar såklart mycket mer tid att hitta och koppla ihop sådana slingor jämfört med att gräva nya slingor, men vi tycker det är värt det och lyssnar vi på våra besökare så tror vi att vi är rätt ute! 😊

Läs mer

Tanken bakom lederna är också att alla, såväl nybörjare som erfarna cyklister ska få ett bra utbyte av våra slingor. För nybörjare vill vi att slingorna ska ge mersmak och vara relativt lättcyklade men med vissa utmaningar som gör att man kan växa som cyklist på dessa slingor. För de som har cyklat mycket har vi bakat in lite mer tekniska partier, lite mer höjdmeter och en del trixiga partier som bjuder på utmaningar även för duktiga cyklister. På både våra lätta som våra mer utmanande slingor så är betydande delar av sträckningen s.k. singletrack, det betyder smala och härliga stigar som bjuder på en otroligt härlig cykelkänsla – man skulle kunna kalla singletrack för MTB-cyklingens filébitar.

Lederna går på magiska tallhedar, längs underbara Jädraån, genom djupa stora skogar och ibland genom någon vacker by, vi har försökt fånga upp en bra mix av allt för att visa hur vackert det är på landsbygden kring vackra Jädraås.

Vi rekommenderar att cykla MTB eller fatbike när du åker på Jädraås Bike Arenas skogsslingor.

Föredrar du Gravelbike (grusvägsslingor) finns f.n. två stycken natursköna slingor. Dessa slingor kan du cykla med såväl MTB/Fatbike som en gravelbike eller en helt vanlig cykel.

Vi har även fantastiskt fin landsvägscykling kring Jädraås. Vi har några mappade slingor som bjuder på härligt kuperad cykling på asfaltsvägar som faktiskt är i gott skick och har tämligen låg fordonstrafik. Vi hjälper dig gärna med tips på riktigt trevliga landsvägsslingor.

För våra boende gäster finns cykeltvätt, säker cykelförvaring och möjlighet till enklare cykelservice.

Hyrcyklar, guidning och cykelkurser

Uthyrning av MTB och fatbikes på plats - upplev cykling på Jädraås Bike Arena

Har du inte egen cykel finns det möjlighet att hyra. Vi har ett bra storlekssortiment av MTB samt ett antal fatbikes.

Alla MTB har dämpning fram och de flesta cyklarna är just s.k. framdämpade. Under 2023 hoppas vi kunna få in ett antal heldämpande hyrcyklar, dvs med dämpare både fram och bak på cykeln.

Vi har ofta högt tryck på hyrcyklar så vi rekommenderar att du kontaktar oss i god innan din vistelse så ser vi till att det finns en cykel som passar just dig.

Våra hyrcyklar erbjuds i samarbete med Henke Lingman och hans bolag ”Lingman Ute och Cyklar”, och med Henkes egen policy om att ”inte hyra ut en cykel som jag själv inte skulle vilja cykla på” så borgar det för schyssta cyklar av kända märken i bra skick och med bra komponenter.

Läs mer

Via ”Lingman Ute och Cyklar” så kan vi även erbjuda guidade turer med utbildad cykelguide. Här sätter guiden ihop ett potpurri av slingpartier utifrån vilken typ av cykling ni önskar med avseende på längd, svårighetsgrad, höjdmeter etc.
Vill du utveckla dig själv som cyklist så rekommenderar vi dig verkligen att ta en kort kurs för att utveckla din teknik – vi lovar att det är värt det. Våra standardkurser är listade nedan och även om momenten är standardiserade så utgår vår teknikcoach alltid ifrån den nivå du befinner dig på i nuläget och kursen anpassas därför helt utifrån detta.

- Introduktion MTB - Steg 1: Grundteknik – ”lär känna cykeln”
- Stigcykling MTB - Steg 2: Grundteknik för stigcykling
- Gör-det-själv cykelservice - Grundkurs i cykelservice

Såväl guidning som teknikkurser går att genomföra i grupp – kontakta oss så diskuterar vi fram en bra lösning för er!
Mer information om lederna hittar du på www.bikinggastrikland.se och i appen Naturkartan, och självfallet är du välkommen att kontakta oss direkt om du har specifika funderingar på någon av slingorna så hjälper vi dig efter bästa förmåga – det är ju ändå vi som gjort alla slingorna 😉! Du når oss på 073-8061560 eller kontakt@destinationjadraas.se

Konst- och kulturhistoria

Kontakta oss

Vi erbjuder målgruppsanpassade naturupplevelser av olika slag och svårighetsnivå till ett brett spektra av intressenter

Hitta hit

Gammelboningsvägen 8,
Jädraås, Sweden, 81691

Sociala Medier
Inställningar för cookies