vandringsleder i gästrikland

Vandra i ett av Sveriges skogrikaste landskap - Gästrikeleden

jädraås vackra natur

Ta del av den varierade och historiska naturen runt Jädraås genom vandring

Naturen runt Jädraås är härligt varierad – den erbjuder allt från lätta vandringsleder genom pampig tallhed till mer utmanande vandring i kuperad, vild och vacker natur. Du går genom skog i olika faser och av varierande arter ofta i närheten av Jädraån och dess hisnande branter – de s.k. jädrarna. Här finns även gott om sjöar och mindre tjärnar, berg och myrar. Det finns även gott fornminnen och kulturhistoriska lämningar som vittnar om områdets spännande historia, vilket gör vandringen än mer givande.

lokala slingan

Upplev naturens lugn och skönhet genom vandring i Jädraås – här finns slingor för alla nivåer och intressen!

Du startar din vandring utanför dörren på vår Herrgårdsanläggning. Du väljer om du vill vandra någon timme, en halv dag eller kanske ännu längre. Vi hjälper dig gärna med tips beroende på hur länge du önskar vara ute eller vilken typ av terräng som du föredrar. Våra lokala slingor går längs naturstigar, leder och ibland genom någon vacker by.

I och kring Jädraås är alla slingor och leder tillgängliga för både cyklister och vandrare, liksom för ryttare. Genom att visa varandra ömsesidig respekt och hänsyn så har det visat sig att detta fungerar mycket bra och utgångspunkten är alltid att cyklisten ska lämna företräde.

Hur gör man rent praktiskt då? Jo, ett grundtips är att så tidigt som möjligt ge sig tillkänna, speciellt om man närmar sig någon annan bakifrån. Att sedan söka ögonkontakt och hälsa på den man möter hör ju till normalt hyfs och vill man få ut mer av mötet är det alltid trevligt att växla några ord – vem vet vad man kan få för bra tips eller goda råd, och kanske är det så att man möter personen igen tillbaka på STF Jädraås Herrgård.

I princip alla våra slingor finns att tillgå i gratisappen ”Naturkartan” och med hjälp av den kan man hela tiden se exakt var man är någonstans. De flesta cykelslingorna är dessutom tydligt skyltade med start utanför Herrgården.

ledvandring

Gästrikeleden - Upplev en naturskön vandring i Gästrikland

Gästrikeleden är cirka 27 mil lång och nya sträckor adderas löpande. I Jädraås så delar sig leden i tre vädersträck, söderut mot Kungsberget, norrut mot Åmot samt nordöst mot Rönnåsen (Ockelbo). Leden är mycket väl markerad med klar orange färg på träd, stolpar och skyltar så att du lätt hittar.

Vi arbetar just nu med att etablera en Gästriketriangel som erbjuder dagsvandringar mellan Jädraås – Rönnåsen (Ockelbo) – Åmot – Jädraås. Målet är att inviga Gästriketriangeln under våren/sommaren 2023 och då kommer vi, i samarbete med lokala kollegor, att kunna hjälpa er att boka boende på respektive ort.

Vandringen i Gästrikland är en dold pärla – du kommer att glatt förvånad och positivt överraskad!

Kontakta oss

Vi erbjuder målgruppsanpassade naturupplevelser av olika slag och svårighetsnivå till ett brett spektra av intressenter

Hitta hit

Gammelboningsvägen 8,
Jädraås, Sweden, 81691

Sociala Medier
Inställningar för cookies